Minder of geen gas: 10 tips van energie-expert Bert

Een van de activiteiten van de Coöperatie Duurzaam Eiland is het verstrekken van adviezen over het verminderen van het gebruik van gas en over het lokaal opwekken van energie. Een adviseur komt bij de mensen langs en aan de keukentafel worden wensen en mogelijkheden besproken die betrekking hebben op de specifieke thuissituatie. Ik ben eens een avondje meegegaan met Bert Smit op huisbezoek bij de familie De Bruijn aan het Overeind in Schalkwijk.

Een standaardlijst wordt afgevinkt om een beeld te krijgen van de situatie ter plekke. Er wordt in de meterkast gekeken, de facturen van de energieleverancier worden erbij gepakt, het bestek van de bouw wordt erbij gehaald en ter plekke wordt gekeken welk glas er in de kozijnen zit. Ook komen er vragen langs als: Zijn er plekken waar jullie in de winter last hebben van tocht? Hoe lang wil je nog in dit huis blijven wonen? Zijn er verbouwplannen? Hoe oud is de apparatuur?

In alle rust wordt er een beeld gevormd van de situatie en ondertussen strooit Bert met tal van adviezen.

Hoewel de lijst van adviezen dus afhankelijk is van de situatie op locatie, zijn ze voor een deel algemeen toepasbaar. Hieronder de top 10 van Bert:

  1. Doe niet alles in een keer.
  2. Begin met HR++ glas te plaatsen. Als er dubbelglas aanwezig is, kan HR++ glas in het bestaande kozijn geplaatst worden. Is het huis aan een schilderbeurt toe, laat de schilder dit dan meenemen. Die neemt dan ook het kitwerk mee want dat is na 10 jaar wel op. Vervang ook op de bovenverdieping het glas, al heb je daar nooit de verwarming aan in de winter, want warmte trekt van beneden naar boven. Sluit indien mogelijk de vliering af als je daar toch niet komt.
  3. Zonnepanelen zijn altijd een goede investering. Gezamenlijke inkoop via de coöperatie is mogelijk.
  4. De meeste warmte gaat via het dak naar buiten, zorg ervoor dat de isolatie daar goed is en dat het niet kiert.
  5. Zorg voor tochtstrips bij deuren en ramen. En ook rubbers van tochtstrippen hebben maar 10 jaar levensduur.
  6. Heb je deze maatregelen genomen, zet dan de thermostaat van de verwarmingsketel op 45 graden. De vraag is dan: Kun je het behaaglijk krijgen in huis?
  7. Zet de ruimtethermostaat van de vloerverwarming op 18 graden.
  8. Is het op sommige momenten van de dag of op sommige en plekken kil , overweeg dan een lokale, tijdelijke verwarming zoals een pelletkachel of een laag temperatuur radiator.
  9. Heb je je huis op deze wijze aangepast en is het comfortabel genoeg in de winter, dan is het huis klaar om met een warmtepomp verwarmd te worden. Je kunt in principe nu van het gas af want een warmtepomp verwarmt ook tot maximaal 45 graden met een hoge doelmatigheid.
  10. Koop in de tussentijd geen hybride warmtepomp want die blijft gas gebruiken. Zonde van het geld.

Al met al heb je Bert (met zijn 50 jaar installatie-ervaring) gauw twee uur aan de tafel zitten. Bij leden van de coöperatie komt Bert geheel kosteloos langs. Raar maar waar. Uit idealisme en omdat hij het leuk vindt. Lidmaatschap van de coöperatie is gratis. Na zo’n gesprek krijg je ook nog een samenvatting van wat er die avond besproken is opgestuurd.

Niet gek toch !?

Klik hier om lid te worden en een adviesgesprek aan te vragen en vergeet niet je aan te melden voor de nieuwsbrief.

N.B.: de Coöperatie Duurzaam Eiland is geheel onafhankelijk van leveranciers van producten en diensten.