Mix van duurzame energiebronnen is de toekomst

Pand Pannenkoek

Een restaurant als Pand Pannenkoek in Schalkwijk gebruikt veel energie. Niet alleen voor verwarming maar bijvoorbeeld ook voor de keuken, de koeling en de verlichting. Het pand is 7 jaar geleden gebouwd en ook toen al hadden de eigenaren oog voor duurzaamheid. Het gebouw is goed geïsoleerd en wordt, wanneer het niet al te koud en winderig is, verwarmd met een warmtepomp. Daarnaast maakt men gebruik van een bio-kachel waarin olifantsgras (miscanthus) wordt gestookt. Dat gras wordt dichtbij in de Blokhovense polder verbouwd en neemt 4 keer zoveel CO2 op dan een gewoon bos.

En dan zijn we er nog niet: er wordt ook gebouwd aan een solar carport.

Solar carport

Jammergenoeg is het dak van het pand niet geschikt om zonnepanelen op te leggen. Daarom is gezocht naar een andere mogelijkheid. Ideaal zou natuurlijk zijn ergens in het nabijgelegen weiland een klein zonneveldje aan te leggen voor eigen gebruik, zoals bij het Dijkhuis. Maar het was niet mogelijk daar en vergunning voor te krijgen. Dus ontstond het idee om een drie grote carports te bouwen op de parkeerplaats. De provincie heeft aangegeven daar subsidie voor te verstrekken, maar helaas: dat bleek alleen maar verstrekt te worden aan veel grotere projecten en niet aan en de wat kleinere. OK, tegenslag geaccepteerd en weer verder. Dan maar zonder subsidie.

Het wordt een bouwwerk met transparante panelen zodat ook vanaf de onderkant energie opgewekt kan worden. (Klanten wordt verzocht met een witte auto te komen, dat levert meer energie op…)

Zijn we er dan?

Nee, probleem blijft natuurlijk dat in de zomer veel energie wordt opgewekt maar weinig wordt verbruikt, terwijl in de winter weinig energie wordt opgewekt en juist veel wordt verbruikt. Accu’s om de overtollige energie op te slaan en die in de winter te gebruiken zijn geen haalbare oplossing. Die kunnen wel iets betekenen voor en korte periode van ongeveer een week. Dat soort accu’s wordt aangeschaft. Alle beetjes helpen.

Ideaal zou een kleine windmolen zijn. Want daar heb je in de donkere dagen wat aan. Al vijf jaar geleden heeft de eigenaar daarnaar geïnformeerd. Er zijn prachtige kleine windmolens en die worden ook volop gebruikt in het noorden van het land, maar in Houten krijgt men geen vergunning. Ze zouden heel goed bij de uitstraling van het pand passen. Ondertussen zijn de molens, die al duur zijn, in prijs verdubbeld. Klik hier voor activiteiten van de coöperatie op dit gebied.

Een mix van energiebronnen

Een mix van energiebronnen is noodzakelijk om op een duurzame manier in de eigen energiebehoefte te kunnen voorzien. De meeste daarvan worden al gebruikt: warmtepomp en bio-kachel en zonnepanelen en accu. Het wachten is op bruikbare regelingen van provincie en gemeente om de volgende stappen te zetten. Aan de ondernemer zal het niet liggen.

Bijeenkomst 23 november in De Wiese

Op 23 november is er een bijeenkomst in de Wiese over regelingen van de provincie die bedoeld zijn om belemmeringen om zonnepanelen op daken te leggen weg te nemen. Ga naar de website duurzaameiland.nl om je in te schrijven. Klik hier.