Een duurzaam buitengebied voor iedereen

Van de website van Groen Links Houten, 18-01-2023

GroenLinks op bezoek bij de Coöperatie Duurzaam Eiland.

Het Dijkhuis in Schalkwijk bruiste van energie… GroenLinks Houten was er om zich te laten inspireren door de visie en vernieuwende ideeën van Coöperatie Duurzaam Eiland (CDE).

Bestuursleden Paul Bijlevelt en Bert Smit delen hun visie maar al te graag met ons raadslid Jane Lobbrecht en toekomstig raadslid Toke van Telgen. Want hoe ziet hun Duurzaam Eiland eruit? Paul Bijleveld: “We hebben volop plannen voor zowel energie opwekken, besparen en opslaan. Kijk, uiteindelijk is ons doel om mensen te helpen CO2 te verlagen. Maar de manier waarop is belangrijk; wij willen dat iedereen mee kan profiteren en willen tegelijkertijd elkaar op weg helpen.” Dát wil GroenLinks ook. Toekomstgericht, duurzaam en sociaal; een boodschap die wij van harte ondersteunen.

Wij zijn onder de indruk van de vele ideeën. Zo werkt CDE aan een plan om via waterstof overtollige energie uit zonnevelden op te slaan bij zeer zonnige dagen. Dit zou een oplossing kunnen zijn voor drie uitdagingen; netcongestie, piekbelasting en energieopslag. Oftewel; het elektriciteitsnet hoeft dan wellicht niet verzwaard te worden, pieken in elektriciteitsproductie kunnen optimaal benut worden, en zonne-energie kan opgeslagen worden voor donkere dagen. Wij zien uit naar de uitwerking van dit, en vele andere plannen…

Bedankt voor jullie gastvrijheid, wij gingen opgeladen en vol energie naar huis! GroenLinks blijft graag betrokken bij de stappen die CDE wil zetten en we bewonderen jullie toekomstgerichte en sociale blik. We blijven graag samen werken aan een duurzaam buitengebied waar iedereen meedeelt van energieopbrengsten en waar mensen op maat geholpen worden met energiebesparing en duurzame warmte.